Књижевно вече поводом 140 година од смрти Ђуре Јакшића

Књижевно вече поводом 140 година од смрти Ђуре Јакшића

Ко јесте Георгије? Син свешеника, одбегли ученик Трговачке школе, минхенски сликар…Творац Девојке у плавом и Карауле. Човек који је својом кичицом био сведок сваке црте лица Душана Силног и Цара Лазара. Прзница, свађалица али и отаџбинар, прогнаник, великан, слободар и мислилац опоре и заједљиве мисли.

Књижевно вече вам доноси речи Нушићеве, Кочићеве, Илићеве о Јакшићу. Ово вече открива ко је Девојка у плавом и да ли се икада сусрела са Ђурином Милом. Рећи ћемо вам како, попут Георгија, да разликујете Србију као државу и Србију као отаџбину. Добро нам дошли!

“Ми имамо стотину срдаца за сав свет и за све ствари, али  имамо  једно главно лично срце, много, много лично. Ово лично срце доминира, меко или тврдо, самоуверено или страшљиво, или све то наизменично, па и истовремено… У мени је право разбојиште срдаца. Наша човечност је без граница, али и бол што раздире је  лична и затворна без граница. Имам ону  песму којој је наслов ЈА. Али кад погледате, то се ја даје отаџбини. А моје ЈА је МОЈА отаџбина, ЈА ЈЕСАМ ОТАЏБИНА!“