Обележавање Месеца књиге и Међународног дана школских библиотекара

Обележавање Месеца књиге и Међународног дана школских библиотекара

Пројектна настава: Обележавање Месеца књиге и Међународног дана школских библиотекара

Час: Српски језик и књижевност

Датум реализације: 25.11.2019.год.

Реализатори: Професори српског језика и књижевности: Марија Стошовић и Маја Грујић-Ристић.

 

Средња школа у Брусу. Диван дан. Обележавање Месеца књиге и Међународног дана школских библиотека. Средња школа у Брусу започела је обележавање Месеца књиге и Међународни дан школских библиотекара већ средином октобра месеца. Одржан је угледни час из српског језика и књижевности у виду пројектне наставе. Одржане су две радионице. Професор Марија Стошовић је са ученицима четвртог разреда гимназије одржала радионицу у школској библиотеци, говорећи о читању и врстама читања. Ова радионица била је организована у виду професионалне оријентације.

Маја Грујић- Ристић је са ученицима другог разреда гимназије реализовала радионицу (двочас) у Дечјем одељењу Народне библиотеке у Брусу.

Професор српског језика и књижевности Маја Грујић Ристић је са ученицима II2 одржала радионицу (двочас) у дечијем одељењу Градске библиотеке у Брусу. Ученици су били подељени у четири групе и свака група је имала задатак да на што бољи начин представи, и у ствари, препоручи осталима по једну књигу. Свака група је направила по један пано.
Наши ученици су препоручили за читање следеће књиге:
1.“Странац“, Албер Ками.
2. „Београде, добро јутро“, Душко Радовић.
3. „Слика Доријана Греја“, Оскар Вајлд.
4. Четврта група је читала књигу „Трагедија генија“ и из те књиге су изабрали Шекспира и Дантеа, говорећи о њиховој биографији и њиховим делима.
Након тога, ученици су посредством рачунара покушали по сопственом избору да нађу неке интересантне сајтове који су тематски базирани на књизи, књижевности, књижевној критици, песништву и слично.
Ученици су једни другима постављали занимљива питања и давали коментаре након препоручене књиге.
Сви су били задовољни радионицом и изразили жељу да се што више часова реализује на овакав начин. Захваљујемо се одељењу II2 на дивној сарадњи и великој спремности за иновације у настави.
Ова радионица је урађена у сарадњи са Градском библиотеком у Брусу. Велико хвала Наташи, Славици и Емини, нашим дивним библиотекаркама.

Професор српског језика и књижевности Марија Стошовић је одржала час у школској библиотеци у сарадњи са школским библиотекаром Александром Радивојевићем, и то са ученицима одељења IV2.  Како књижевно дело не постоји и не може да живи без читаоца, о различитим врстама читања је и разговарано са ученицима. Пошто су то ученици матуранти, у виду професионалне оријентације исказивали су своја интересовања за одређене области, а која су била у вези са њиховим опредељењима за упис жељеног факултета. Професор српског језика и књижевности Марија Стошовић је била задужена за део о врстама читања (доживљајно, изражајно, интерпретативно, истраживачко, критичко итд.), где су ученици износили размишљања о томе какви су читаоци они сами. Библиотекар школе Александар Радивојевић је са ученицима разговарао о настанку библиотека и нивоима које свака библиотека садржи, где су ученици били усмерени на литературу која их је занимала. Ученици су били веома заинтересовани, активни, радознали, допуњавали су излагања професора и библиотекара, износили своја знања о библиотекарству и читању. Сваки од ученика је поред интересовања за стручну литературу, одабрао и неко од књижевних дела. Захваљујемо се ученицима одељења IV2 и библиотекару Александру Радивојевићу на дивној сарадњи, са са жељом да буде што више оваквих часова.
Верујемо да делите наше мишљење да је овај повод леп и племенит: на један прикладан начин обележити Месец књиге и Међународни дан школских библиотекара.
Ово је била једна од активности.
Након одржаних радионица у библиотеци, истраживачких радова, прављења презентација и паноа обележили смо овај дан кроз презентацију у холу наше Средње школе, а након тога обележићемо и у холу Градске библиотеке и Културног центра у Брусу. Ово је још један вид Пројектне наставе, где ће бити и доста паноа, презентација, драматизације, рецитала, а све то улепшаће и наш школски бенд.

Овога пута Месец књиге је обележен кроз српску модерну, тако да су присутни могли боље „да се упознају“ са представницима српске модерне као и са најзначајнијим српским критичарима тог периода – Исидором Секулић и Јованом Скерлићем.
Презентација је била у Средњој школи у Брусу. Захваљујемо се и свим ученицима који су били учесници у реализацији пројектне наставе, као и члановима школског бенда који увек улепшају сваку нашу активност. Велику захвалност дугујемо и нашој школи као и директорки Весни Маринковић, нашој колегиници, која је увек била уз нас и давала нам велику подршку, бодрећи нас и подржавајући наш рад.
Све ово уприличио је и наш колега – Љубиша Красић, професор српског језика и књижевности, који је казивао стихове своје песме „Млада Гојковица“ за коју је добио прво место на конкурсу где је била заиста велика конкуренција.

На крају можемо рећи да овај свет и сам човек су толико сложени да ће увек имати нешто ново да се открије и сазна. И ова генерација може да оплемени себе и свет у којем живи новим сазнањима. Пошто је то потпуно извесно, једина порука која би била достојна да се искаже на празнику књиге гласи: Читајмо!

Подносиоци извештаја:

Професори српског језика и књижевности: Марија Стошовић и Маја Грујић-Ристић