Алгоритми

Алгоритми

Алгоритамски начин размишљања

Рачунари су свуда око нас. Облици у којима се рачунари јављају у свакодневном животу су различити. Њихово присуство нам олакшава свакодневне активности и чини живот удобнијим. Међутим, рачунар није интелигентна машина и уме да уради само оно што му човек зада. Наш задатак је да те научимо како да рачунару дајеш инструкције које ће ти помоћи у решавању различитих проблема помоћу рачунара. Како би могао / могла да дајеш рачунару одређене инструкције неопходно је да научиш неки програмски језик, као и да знаш да приликом задавања инструкција рачунару мораш бити прецизан / прецизна јер само тако рачунар ће моћи да изврши оно што си замислио / замислила.

Хајмо редом. Ако имаш проблем који желиш да рачунар реши, потребно је да осмислиш алгоритам за тај проблем.

Шта је то алгоритам? Трудићемо се да прескочимо дефиниције, јер нам нису неопходне. Најбоље је да разумеш овај појам кроз неки пример.

Погледај следећи видео:

На следећој страници https://petlja.org/biblioteka/r/lekcije/prirucnik-python-gim/karel-cas1

прочитајте и поступно урадите све вежбе

  • допуњујете програмски код,
  • преко дугмета ПОКРЕНИ ПРОГРАМ позива се извршавање програма након чега добијате повратну информацију да ли је тачно или није
  • преко дугмета ВРАТИ НА ПОЧЕТАК враћате извршавање програму на прву програмски линију (први програмски ред)
  • тамо где је могуће имате могућност да видите решење преко дугмета ПРИКАЖИ РЕШЕЊЕ
  • у решавању и разумевању наведеног може да вам помогне видео запис за VI разред основне школе (пошто паралелно са вама, у мањм обиму раде исто градиво) који се налази на следећој страници: https://mojaskola.rtsplaneta.rs/show/1364064/529/os6-informatika-algoritmi-i-osnovni-pojmovi-programiranja

Када урадите наведене вежбе. покрените онлајн тест  на следећем линку (у пољу “Your Name” упишите име и презиме и одељење комбинацијом арапске и римске цифре”):

https://testmoz.com/2689063

Аутоматски кад завршите тест кликом на дугме Submit, резултат теста биће доступан професору

Поздрав и будите добро !!!