Конкурс за ученике основних и средњих школа „Моја породица – Моја слобода“

Конкурс за ученике основних и средњих школа „Моја породица – Моја слобода“

Министарство просвете, науке и технолошког развоја расписало је данас конкурс на тему  „Моја породица – Моја слобода“,  на коме могу учествовати сви ученици основних и средњих школа, као и ученици који похађају настaву по посебном програму образовно-васпитног рада на српском језику у допунским школама у иностранству.

Циљ Конкурса је подстицање креативног изражавања ученика , видљивост и промоција ученичког стваралаштва у различитим областима креативних индустрија.

Учесници Конкурса своје радове треба да пошаљу у дигиталном формату мејлом на електронску адресу:  kreativni.konkurs@mpn.gov.rs. Конкурс је отворен до 15 маја 2020. године, а пријаве пристигле након истека овог рока неће бити узете у разматрање.

Ученици могу послати радове у пет категорија:

  1. Литерарно дело – есеј, песма, прича, литерарно дело у слободној форми, дужина до 2 стране, фонт 12;
  2. Ликовно дело – слободан избор технике рада уз могућност комбинованих техника;
  3. Фотографија– техника слободна, колор или црно/бела, формат JPEG;
  4. Музичко дело – аудио снимак композиције, слободан избор музичког жанра у трајању до 5 минута;
  5. Видео запис – кратки играни, кратки документарни или кратки анимирани филм у трајању до 5 минута, формат MP4.

У прве три категорије предвиђено је индивидуално учешће ученика, док је у 4. и 5. могуће индивидуално или групно учешће, а група може бити и читаво одељење.

Учесници Конкурса подношењем конкурсне документације дају сагласност да организатори Конкурса задржавају конкурсне радове, као да и могу да их користе у даљим активностима (публиковање, емитовање, путујуће изложбе, радионице и др.) Учешће на Конкурсу је бесплатно и добровољно. Учествовањем у овом Конкурсу чесници у целости прихватају ова правила.

У свакој категорији биће изабрани победнички радови, и то: победник за сваку конкурсну категорију у оквиру првог циклуса основног образовања; победник за сваку конкурсну категорију у оквиру другог циклуса основног образовања и победник за сваку конкурсну категорију у оквиру средњег образовања . Начин вредновања и рангирања радова утврдиће Конкурсна комисија. Резултати Конкурса и информације о наградама званично ће бити објављене почетком јуна 2020. на сајту www.mpn.gov.rs