Обележавање Светског Дана Туризма 2020.

Обележавање Светског Дана Туризма 2020.

Светски дан туризма неће бити обележен у нашој школи као и претходних година скупом ученика и гостију, због тренутне епидемиолошке ситуације, али нас то не спречава да Вам овде истакнемо неколико најзначајнијих података о овом важном датуму.

Светски дан туризма, који се обележава сваког 27. септембра широм света и представља јединствену шансу за подизање свести о активном и потенцијалном доприносу туризма на одрживи развој. Светска туристичка организација је 1979. године установила 27. септембар као Светски дан туризма. Датум 27. септембар није тек тако изабран, већ је тог дана 1980. године обележена десетогодишњица усвајања Статута Светске туристичке организације. Још нешто карактеристично баш за овај период је то што се Светски дан туризма обележава на крају летње туристичке сезоне на северној Земљиној хемисфери, односно на почетку сезоне на јужној Земљиној хемисфери. Управо је ово период када о туризму размишља велики број људи и док неки бирају дестинацију за одмор, други сумирају утиске са летовања.

Сврха прославе Светског дана туризма је подизање свести глобалне заједнице о вредности и значају ове најпрофитабилније привредне гране. Том приликом поруку је на званичном сајту Светске организације Туристичких новинара и писаца у туризму свету упутио и некадашњи министар туризма Туниса и дугогодишњи председник ове асоцијације Тијани Хадад .“Пандемија КОВИД-19 део је нашег живота, утичући на многе земље на различите начине и захтевајуцћи прилагођени одговор. Дивергентни одговори постављају питања о спремности на глобалном нивоу. Моћ Ковида променила је наш професионални и приватни живот, са надом да ће све владе, глобалне или националне институције, националне здравствене власти, заједно са одговорношцћу, јединством, солидарношћу сваке особе на свету победити овог моћног непријатеља. Здравље је најважније свима. Морамо бити одговорни према себи и другима. Туристичка индустрија је тешко погођена.“ истакао је Хадад .

Светски дан туризма 2020. који се ове године обележава темом ,,Туризам и рурални развој” затиче цео свет у тренутку кризе без преседана. Све земље света, укључујући и Србију, дочекују га са великим економским губицима, насталим као последица пандемије која је зауставила путовања готово у потпуности.

Управо због тога је обележавање Светског дана туризма у његовој 40 година дугој традицији ове године важније него икада, јер истиче значај туризма за светску економију и скреће пажњу на милионе радних места која су угрожена. Такође, ставља у први план значај туризма за руралне средине, обзиром на то да је управо у тим срединама туризам главни покретач за развој и очување културног и природног богатства и покретач за интеграцију људи из руралних средина на првом месту младих људи и жена у циљу њиховог материјалног оснаживања.

Криза изазвана Ковид-19 је зауставила међународни туристички промет, и тиме изазвала озбиљне економске последице, али је показала и значај домаћег туризма нарочито у руралним срединама. Овај тренд се може видети и у Србији, јер су домаћи туристи тражили одмор у природи и најчешће се одлучивали за боравак у руралним подручјима, планинама, бањама, околини језера или река. Према прелиминарним резултатима, после вишемесечног пада туристичког промета, у августу се бележи раст од преко 25% у доласцима домаћих туриста у Србији. У већини туристичких дестинација ван градова, тражио се кревет више, док су туристички локалитети забележили значајан пораст броја улазница у односу на август претходне године. Овакав резултат показује да одмор у руралним срединама, боравак и активности у природи постају све траженији вид одмора и у нашој земљи.

Туристичка организација Србије се ове године, због актуелне епидемиолошке ситуације, одлучила да Светски дан туризма обележи на другачији начин, тако што ће на свом сајту www.srbija.travel објавити анкету под називом ,,Коју авантуру сте изабрали овог лета?” Циљ ове анкете је да се прикупе утисци домаћих туриста о дестинацијама у Србији и уваже њихове сугестије ради даљег унапређења туристичке понуде, па Вас зато позивамо да узмете учешће у истој.

Наше здравље је најважније. Здрави можемо све. Срећан Светски дан туризма!!!