Векторска графика

Векторска графика

Векторска графика се заснива на принципу геометријских облика или вектора.

Сваки вектор има своју почетну тачку, смер и завршну тачку, дужину, ако је закривљен онда садржи и тачке које дефинишу кривуље или углове.


Векторском графиком креирамо геометријске облике круг, квадрат, троугао или друге облике… Векторску графику можемо до бесконачности повећати или смањити, јер јој се квалитет неће мењати. То је зато што се заснива на математичким функцијама, тј. апсолутној удаљености између тачака. Позната је још и под именом графика без губитака. 


Свака линија се састоји или од великог броја тачака и линија, које их повезују, или од мањег броја контролних тачака повезаних Бéзиер-овим кривама. Векторске слике обично заузимају мало простора, зато што садрже само Бéзиер-ове криве, које стварају слику. Векторску графику је, у принципу, могуће увеличавати и умањивати без губитка квалитета. То је чини идеалном за логотипе предузећа, географске карте, и друге објекте, којима је често потребно мењати величину. 

Ипак, постоје извесна ограничења:

– код превеликог смањивања могу нестати танке линије. Тачније, оне ће и даље постојати али се не могу одштампати или приказати на екрану

– мале грешке могу постати приметне кад се слика пуно увелича

– многи програми омогућавају да се у векторској графици користе и растерски подаци. За њих важе иста правила као и за све остале растерске слике

Пре или касније, сва векторска графика мора бити пребачена у растерску како би била приказана на дигиталном монитору. Осим тога, векторске слике није лако штампати. Посебно су проблематични мозаици (мале слике које се понављају у датотеци стотинама или чак хиљадама пута) и разни графички ефекти.

Програми за рад са векторском графиком

И ових програма има пуно, али су ипак знатно ређи него они за растерске слике. За обраду векторске слике најчешће се користе следећи програми: ColerDraw, Adobe Illustrator или Inkscape.

Формати векторских датотека 

– SVG – формат који се све интензивније користи на вебу;

– PS (PostScript) и PDF (Portable Document Format) – формати који се користе за запис докумената који су намењени читању на екрану или штампању, по природи су векторски, у њих се могу уметати и растерски елементи;

– AI – формат који користи програм Адобе Иллустратор;

– CDR – формат који користи програм CorelDraw;

– DWG или DHF – формат који користи програм AutoCAD