Матурантима представљена Војна академија

Матурантима представљена Војна академија

Средња школа Брус угостила је представнике Војне академије и Општинске организације резервних војних старешина са жељом да ученицима четвртог разреда помогне у доношењу одлуке о свом будућем позиву.

У својој поздравној речи,  директорица Весна  Маринковић   захвалила се како Општинској организацији резервних војних старешина, као иницијатору  трибине, тако и представницима Војне академије што  на овај начин  доприносе  бољој информисаности бруских матураната, а ученике позвла да са пажњом испрате предавање о условима уписа и школовања на Војној академији.

Заменик председника Општинске организације резервних војних старешина Брус потпуковник у пензији Горан Предолац нагласио је  предности које доноси школовање на овој високообразовној војној установи и позвао матуранте да озбиљно размисле о овој могућности.

”Конкурс за Војну академију и медицински факултет траје већ од 15. фебруара и трајаће до 31.марта ове године. Војна академија прима стотину кандидата из цивилства на седам акредитованих студијских програма, док Медицински факултет ВМА прима 25 кадета који ће бити будући војни лекари,” упознао је матуранте капетан прве класе Бранислав Крстовић који је држао презентацију објаснивши будућим бруцошима критеријуме за упис, начин студирања, услове школовања, могућност запошљавања и напредовања и позвао их да искористе могућност ближег упознавања  сваке суботе до краја конкурса када су за све потенцијалне кандидате  тзв ”отворена врата”.

Чланови тима Војне академије, командир вода Б. Крстовић и двоје кадета (кадеткиња Маринковић и кадет Рњаковић), представили су ученицима студије на Војној академији у Београду.
Пре свега, они су ученике упознали са пропозицијама Конкурса за пријем кандидата из грађанства у Војну академију Универзитета одбране у Београду. Конкурс траје од 15. фебруара до 31. марта ове године, а услови конкурса, начин конкурисања, селекција кандидата и мерила за рангирање кандидата детаљно су наведени у документу на сајту Министарства одбране Републике Србије (линк https://www.mod.gov.rs/cir/18374/konkurs-za-upis-u-vojnu-akademiju-18374).

Капетан прве класе Бранислав Крстовић је ученицима говорио о организацији студија на Академији, али и о начину живота студената у таквим условима. О распореду учења, ваннаставних активности и слободног времена говорили су нешто више кадеткиња Маринковић и кадет Рњаковић. Говорећи о „животу“ на академији, они су се дотакли тема обуке, маршева, терена, али и тзв. категорисања студената и привилегија у складу са тим ( они који су у категорији са просеком оцена 9 и више немају временска ограничења излазака у град, тј. слободни су све до првих заједничких јутарњих дужности).
За оне који су заинтересовани да студирају неки од студијских програма на Војној академији најбоље је да детаљне информације потраже на сајту Академије (http://www.va.mod.gov.rs) и у већ поменутом Конкурсу на сајту Министарства одбране. У сваком случају био је ово један пријатан и користан сусрет између садашњих и можда будућих кадета