Победнички филм Републичког фестивала ученичког филма 2022

Победнички филм Републичког фестивала ученичког филма 2022

Филм Средње школе Брус који су израдили ученици одељења гимназије за ученике са посебним спосособностима за информатику и рачунарство I2 под менторством проф. Марије Милосављевић је освојио ПРВО МЕСТО на Републичком фестивалу ученичког филма одржаном у Великој Плани 19. маја 2022. године.

Школа је као награду добила дрон.

Други републички фестивал кратког ученичког филма ,,ФИЛИЋ – ФИЛМИЋˮ на тему “Завичају, у срцу те носим” је реализован у циљу промовисања љубави према свом зaвичају, земљи, народу, обичајима чиме се утиче на подизање свести деце и ученика о важности неговања обичаја, традиције, као и о значају међусобног разумевања, поштовања и неговања правих моралних вредности.

Филм Средње школе Брус је резултат међупредметних компетенција које су ученици стекли на часовима предмета музичка култура и примена рачунара. Наиме, 4 ученице одељења I2 су чланице школског хора које су на сугестију менторке проф. Марије Милосављевић одлучиле да истраже традиционалну музику нашег краја и да те аутентичне песме поткопаоничког подручја уврсте у репертоар хора и уз помоћ другара из одељења сниме филм о томе који би представио и атрактивне локације али и обичаје . У томе им је драгоцену помоћ пружила Роса Ковачевић, чланица некадашње певачке етно групе, пре свега саветима у певању традиционалне песме бруског краја “Ој девојко, често руковеђе” а затим и веома важним информацијама о обичајима и начину певања.

Ученици су под менторством проф. Марије Милосављевић и техничким сугестијама проф. Младена Тошева камером и дроном снимили чланице хора на средњовековном граду Кознику, водопаду Јеловарник, домаћинству породице Ђурђевић у Великој Грабовници, залазак сунца на Небеским столицама, сусрет са баком Росом у Етнографском музеју Бруса и њену драгоцену причу, студијски тонски запис песме “Ој девојко, често руковеђе” у извођењу чланица хора у професионалном студију РТВ Брус и све то вешто монтирали у филм који траје 4 минута и 58 секунди.

Труд се исплатио, Средња школа Брус је и овог пута наступила као непресушни извор плодне креативности и место на коме ничу таленти у свим сферама образовања и примене знања, вештина и способности.

У име одељења I2 захваљујемо се свима који су нам помогли у реализацији филма: баки Роси Ковачевић, РТВ Брус, породици Ђурђевић у Великој Грабовници – Јасмини Антић и Павлини Николић, породици Костић која нам је уступила дрон на коришћење као и локалној самоуправи која нам је омогућила одлазак на фестивал мини бусoм.

Певале: Мина Петровић, Лена Симић, Мила Грковић, Мина Здравић

Снимили и монтирали: Константин Костић, Вања Видојевић, Иван Тошев, Марко Мајдов, Јован Јовановић

Певала, говорила и давала савете у вези певања: Роса Ковачевић

Наратор: Мина Петровић

Ментор: проф. Марија Милосављевић

Организатор: проф. Младен Тошев