Ako AMD nije slagao za RX 7900 XTX performanse, Nvidia će biti u ozbiljnom problemu

Ako AMD nije slagao za RX 7900 XTX performanse, Nvidia će biti u ozbiljnom problemu

Problemi koji su snašli RTX 4090 i adapteri koji se tope širom sveta nikako ne idu u korist nove generacije Nvidia grafičkih karti koje kod nas koštaju kao dobar polovan auto iz uvoza. Ni RTX 4080 nije previše ubedio gejmere da širom otvore novčanik, posebno jer je AMD najavio da će za nekoliko nedelja stići RX 7900 XT i 7900 XTX.

Prema najavama crvenog tabora, 7900 serija bi trebala da ima podjednako dobre performanse kao i Nvidia modeli, i to za nekoliko stotina evra manje. Naravno, to su najave, i sve to će morati da se proveri kada grafike stignu, ali za sada obećanja deluju vrlo dobro.

AMD je nedavno objavio dva slajda u kojima su rezultati testova nove i prethodne generacije grafičkih karti. I dok to može biti dobar pokazatelj i orijentir za performanse, praksa poređenja performansi sa prethodnim generacijama grafičkih karti istog proizvođača, umesto sa konkurentskim modelima koji su uveliko dostupni na tržištu je u najmanju ruku iritantna. Pored toga, AMD nigde ne navodi konfiguraciju na kojoj je ovo testirano, da li je uključena Resizable BAR opcija i slično, tako da ove rezultate ipak treba uzeti sa dozom rezerve.

Ekipa sa sajta Digitaltrends je provrtela RTX 4080 u testovima koje je AMD naveo, a koji imaju ugrađene testove i rezultati su vrlo uporedivi, a u većem broju slučajeva RX 7900 XTX je brža, negde i više od 35% (Modern Warfare 2).

Aktiviranjem ray tracing opcije, AMD grafike padaju iza Nvidia konkurentskih modela, pa je ovo izgleda jedino polje na kojem će Nvidia biti bolja, ukoliko su rezultati koje je AMD objavio zaista realni. Nvidia RTX 4080 je u proseku bolja više od 50% kada je Ray Tracing aktivan što pokazuje da će ove grafike ipak biti dominantne kod korisnika kojima je raytracing bitna opcija.

sada, sve što možemo da radimo je da čekamo 13. decembar kada će AMD zvanično predstaviti svoju novu generaciju grafika i kada će neki od primeraka stići do nas na test. U međuvremenu, ako već niste, bacite pogled na Božinu recenziju Gigabyte RTX 4090 Gaming OC i vidite šta sve Nvidia može kada imate 2.500 evra viška.