Google testira novog robota koji može da programira samog sebe

Google testira novog robota koji može da programira samog sebe

Pisanje dobrog koda može biti izazov. Čak i relativno jednostavni jezici kao što je HTML zahtevaju od kodera da razume specifičnu sintaksu i dostupne alate.

Pisanje koda za kontrolu robota je još složenije i često ima više koraka: postoji kod za otkrivanje objekata, kod za pokretanje aktuatora koji pokreću udove robota, kod za određivanje kada je zadatak završen, itd. Nešto tako jednostavno kao što je programiranje robota da pokupi žutu kocku umesto crvene je nemoguće ako ne znate jezik kodiranja na kojem robot radi.

Ali Google pokušava taj problem da reši. Razvili su robota koji može da napiše sopstveni programski kod na osnovu uputstava na prirodnom jeziku. Umesto da morate da zaronite u konfiguracione datoteke robota da biste promenili block_target_color iz #FF0000 u #FFFF00, možete samo da otkucate „podigni žutu kocku“ i robot će uraditi ostalo.

Code as Policies (ili skraćeno CaP) je jezički model specifičan za kodiranje razvijen od Google-ovog modela jezika Pathways (PaLM) za tumačenje instrukcija prirodnog jezika i pretvaranje ih u kod koji može da se pokrene, piše popsci.

Google-ovi istraživači su obučili model dajući mu primere instrukcija i odgovarajući kod. Model je nakon toga bio u mogućnosti da preuzme nova uputstva i „autonomno generiše novi kod koji ponovo komponuje API pozive, sintetizuje nove funkcije i izražava povratne informacije kako bi sklopio nova ponašanja tokom rada“, objasnili su Google inženjeri u postu na blogu objavljenom ove nedelje.