Koliko je zapravo brz Intel Core i9 13900K?

Koliko je zapravo brz Intel Core i9 13900K?

Pre otprilike dve nedelje Intel je posle mnogo najava, konačno pustio u prodaju 13. generaciju Intel Core procesora pod nazivom Raptor Lake. Posle mnogo muke i napora konačno smo uspeli uz pomoć naših prijatelja iz kompanije Gigabyte-a da se dočepamo jednog “press” kompleta zajedno sa matičnom pločom i ostalih osnovnih komponenti i da ekskluzivno za vas uporedimo performanse sa ljutom konkurencijom u vidu AMD Ryzen 7000 serije bazirane na Zen 4 mikroarhitekturi.

Kada govorimo o Intel Core 13. generaciji treba imati na umu da je u pitanju pola generacijskog koraka unapred. Nekada smo to nazivali korakom Tick-Tock strategije koja je davno odstupila od svoje prvobitne definicije. Uglavnom ovde je u pitanju usavršavanje postojećeg Intel 7  proizvodnog procesa koji je ustvari 10nm++ postupak izrade tranzistora. Činjenica koja je omogućila prelazak na napredniju 3. generaciju SuperFin tranzistora. Pri tome je zadržan hibridni pristup u projektovanju arhitekture procesorskih jezgara i kombinovanju jezgara visokih performansi i onih štedljivih, te je suštinski je ostao nepromenjen u odnosu na 12. generaciju Alder Lake procesora.

Dakle, kod 13. generacije osnovna poboljšanja i unapređenja su pre svega direktno ili indirektno posledica poboljšanog proizvodnog procesa. Obzirom da pričamo o tehnologiji 10nm izrade, zaista je pravo čudo šta je Intel izvukao iz ovako dobijenog silicijuma, ali ipak nemojte očekivati neverovatne stvari i ostavite na stranu marketinške kampanje i rezultate u nekim sintetičkim benchmarking alatima za koje smo iskreno prvi put čuli i nemaju nikakve veze sa realnošću i onim što mi i vi koristimo svakodnevno. Dakle, ovde će biti reči samo o rezultatima u realnim aplikacijama koje koristimo mi, većina vas ili vaših prijatelja.