Novi Ryzen Threadripper 7000 procesori su strašni: 96 jezgara i 192 izvršnih niti

Novi Ryzen Threadripper 7000 procesori su strašni: 96 jezgara i 192 izvršnih niti

Novi Threadripper sa 64 jezgra je bio na kratko izlistan na jednoj online prodavnici, a sada već imamo potvrdu da su dva testa obavljena sa 96-jezgarnim procesorima. Logove je pronašao Benchleaks na Einstein@Home. Pomenuti softver koristi vaš računara kada ne radi ništa da traži slabe astrofizičke signale sa rotirajućih neuronskih zvezda, koristeći podatke sa detektora gravitacionih talasa, radio detektora i gama talasa sa Fermi teleskopa.

Prema logovima su detektovani procesori sa 96 jezgara i 192 izvršne niti, koji se po kodu slažu sa nedavno izlistanim 64-jezgarnim procesorom. Pretpostavljajući da se radi o EPYC 9004 seriji sa istim brojem jezgara, osnovni radni takt bi trebao da bude oko 2 GHz i da postiže preko 4 GHz kad god je to sistemu potrebno, piše Kitguru.

Još uvek nije poznato kada će AMD predstaviti nove Threadripper procesore kodnog imena „Storm Peak“, ali 192 izvršne niti zvuče impresivno za poslove koji umeju da koriste veliki broj jezgara za paralelnu obradu podataka poput video obrade, na primer.