iFixit demonstrirao opasnosti litijumske baterije (VIDEO)

iFixit demonstrirao opasnosti litijumske baterije (VIDEO)

Američka kompanija iFixit jedna je od najglasnijih promotera pokreta „prava na popravku”čiji je cilj promocija samostalnog servisiranja elektronskih uređaja, kako bi im se produžio životni vek, a samim tim i smanjila količina e-otpada. Centralna tema njihovog novog videa su litijumske baterije koje, srećom veoma retko, umeju da se zapale i eksplodirajuDvojac prezentera eksperimentisao je na nekolicinom baterija namerno prizivajući ovakav epilog. Iskusnim serviserima njihovi zaključci neće biti novost, ali mi smo slabi na destrukciju i eksplozije, te nam je video simpatičan.

Naduvenost je svakako najočigledniji znak da sa baterijom nešto nije u redu, ali važan faktor je i koliko energije je u njoj ostalo. Napad metalnim vrhom na iPhone 12 Pro Max koji je na manje od 25% čorbe doveo je tek do malo dima i nešto varnica. Ista baterija, napunjena do kraja, eksplodirala je, jer je bilo veće šanse za kratak spoj prilikom viših temperatura. Dakle, pre nego što se počne sa bilo kakvim petljanjem oko telefona, preporučljivo je da ga dobro ispraznite. Još jedan savet je da se za otvaranje uređaja umesto šrafcigera koristi ona plastična alatka sa širokim pljosnatim vrhom (stranci je zovu spudger). 

Vrhunac videa svakako je baterija (pretpostavljamo od nekog monstruoznog trotineta ili el. motocikla) na kojoj je radio zabijač eksera. Predivno!