Qualcomm predstavio svoj najjači mobilni SoC do sada – SnapDragon 8 Gen 2

Qualcomm predstavio svoj najjači mobilni SoC do sada – SnapDragon 8 Gen 2

Veliki broj najboljih Android telefona i tableta koji se mogu naći na tržištu, bazirani su oko Snapdragon 8 Gen 1 ili 8+ Gen 1 čipseta kompanije Qualcomm. Međutim, kompanija je predstavila novi Snapdragon 8 Gen 2 čipset za sve ozbiljne telefone sledeće generacije.

Tako će Snapdragon 8 Gen 2 čipset biti izgrađen u 4 nm procesu sa novom konfiguracijom jezgri u odnosu na prethodni model. Tu je nova glavna Kryo Prime jezgra bazirana na Arm Cortex-X3 arhitekturi koja radi na do 3,2 GHz, te uz nju četiri jezgre za performanse i tri jezgre za bolju efikasnost. Sve to bi trebalo ponuditi do 35 posto bolje ukupne performanse u odnosu na prethodnika, dok će novi Adreno grafički čip ostvariti do 25 posto bolji napredak.

Da ne bi samo ostalo na tome, Qualcomm tvrdi da ima velika poboljšanja na polju veštačke inteligencije, pa se mogu očekivati preko četiri puta bolje AI performanse u poređenju sa prethodnim čipovima. Čipset uključuje i nove AI funkcionalnosti vezane za kamere, a takođe integrisana je podrška za senzore do 200 MP, koje će sada verovatno postati sve popularnije, kao i 8K HDR video snimanje. Ostala poboljšanja uključuju Snapdragon X70 5G modem kao i Wi-Fi 7, čime se osigurava da će vaš telefon biti spreman za najnoviju tehnologiju, kada se zvanično i pojavi.

Očekuje se da Snapdragon 8 Gen 2 stigne početkom 2023. godine, iako bi neke velike kompanije pre kraja godine već mogle predstaviti uređaje sa ovim čipsetom.