Test: QNAP TS-1264U-RP 4G

Test: QNAP TS-1264U-RP 4G

Početni model NAS uređaja za server ormare će zadovoljiti potrebe poslovanja manjih i srednje malih firmi koje se u svojoj osnovnoj delatnosti u velikoj meri oslanjaju na informatičku infrastrukturu. Manje, više danas svaka firma ima potrebe za jednim ovakvim NAS uređajem. Prednost lake upotrebe i kompaktnih dimenzija sa potencijalno velikim skladištenim prostorom za podatke i svojom multifunkcionalnom prirodom, apsolutno preporučuju QNAP TS-12634U-RP. Uz sve nabrojano, fer cena zaokružuje lep utisak pa je ovaj NAS opcija koju je teško zaobići ukoliko ozbiljno planirate posao i čuvanje poslovnih podataka…

QNAP TS-1264U-RP je početni model NAS uređaja za server ormane. U pitanju je ozbiljna sprava za čuvanje i deljenje datoteka u lokalnoj mrežnoj infrastrukturi , čak i mnogo više od toga zahvaljujući odličnom QTS softveru i pratećim aplikacijama. Ova konstatacija se posebno odnosi na manje i srednje male firme koje nemaju puno novca i pri tome im je jedan ovako centralizovan sistem podataka – “zlata vredan”.

QNAP je ovaj rack-mount NAS model napravio baš po merama ciljne grupe. Dakle, manje firme koje pametno ulažu u svoj posao, a čija se delatnost iz osnova  zasniva na dobro projektovanoj i optimizovanoj informatičkoj  infrastrukturi koja omogućava visoku operativnu efikasnost, a što je u krajnjem i glavna odlika manjih kompanija.

Pošto je za takav profil firmi postavljanje odgovarajuće mrežne infrastrukture jedna od većih stavki u poslovnim troškovima, nakon svega što postavljanje brze i kvalitetne mreže podrazumeva i nakon što se izdvoji novac za jedan kompaktan i kvalitetan ormar sa pratećim UPS i switch uređajima, svakako treba pronaći mesta i pravu poziciju za njegovo veličanstvo NAS.

Obično u tim situacijama ljudi pominju i misle na serverske sobe i slične stvari koje su zapravo za mnoge firme nedostižan pojam, ovom uređaju ne treba tako nešto jer je građen za kompaktne ormare koji se točkićima odguiraju u svoj izdvojen kutak neke od prostorija koja je za ovu svrhu dobila i funkciju server kutka. Baš je i pravljen sa mišlju uštede prostora ali da pruži sve prednosti ozbiljne mrežne infrastrukture. Danas su proizvođači prepoznali tu vrstu potrebe manjih firmi i QNAP TS-1264U-RP je upravo predstavnik tog tipa uređaja novog talasa, namenjen ozbiljnijoj poslovnoj strani upotrebe.

Tu na scenu stupa QNAP TS-1264U-RP koji u 2U formatu nudi čak 12 pozicija za diskove, dok konkurencija mahom u istom formatu nudi tek 8.  Zatim tu je Intelov četvorojezgarni centralni procesor, dve 2.5 GbE mrežne konekcije, mogućnost proširenja upotrebom odgovarajuće PCIe x2 kartice i na kraju, napajanje sa redundantnim modulom. Baš ono što treba ciljnoj gupi korinsika, ni manje ni više – jednom rečju krojen od strane krojača koji zna svoj posao. NAS sa ovakvim karakteristikama se savršeno uklapa u ostatak specifikacija mrežne opreme, a da pri tome u svakom trenutku vodi računa o iznosu troškova.

Karakteristike koje će vas obradovati

QNAP  TS-1264U-RP kao NAS koncept odgovara korisnicima sa stavom koji tako često čujemo u poslednje vreme – ne mogu da platim puno, ali zato je lista zahteva sve samo ne skromna. Takav tip uređaja je zaista teško napraviti jer ili su cenovno preskupi i nedostižni ili su toliko osiromašeni u svojim opcijama da potpuno izgube smisao definisanih potreba ciljne grupe.

Ipak, QNAP se vidno potrudio da od početka dizajnira i otelotvori jedan takav uređaj na radost svih onih koji znaju da cene vrednost jednog dobro konfigurisanog ali pristupačnog NAS-a.

Toga postajete svesni već tokom prvog susreta sa ovim uređajem. Njegova mala dubina kućišta je zaista iznenađenje. Meri svega 42.3cm. Uz standardizovanu širinu od 48cm i visinu od 8.9 cm, našlo se prostora da se smesti čak 12 “hotswap” fioka za 3.5” HDD ili 2.5” HDD ili SSD uređaje. Naravno za razliku od običnih NAS modela za krajnje korinsike, ovde vam ne trebaju posebni adapteri za različite formate diskova jer metalne fioke već imaju predviđene pozicije za montiranje kako smo već i navikli.

Što se samog kvaliteta izrade tiče, on je na uobičajeno visokom nivou kakav smo uostalom i navikli kada su u pitanju QNAP NAS “rack mount” uređaji i u tom pogledu nema iznenađenja, uprkos činjenici da je sa svojih 2300-2500€ osetno pristupačniji od drugih modela slične namene.

Gornji poklopac za pristup hardveru je podeljen na dva dela pa se onaj kojim pristupate odeljku za proširenje memorije i eventualni dodatak PCIe kartice, podiže poput haube omogućujući neometan i lak pristup unutrašnjosti.

Gledajući ga sa prednje strane prisutna je klasična QNAP konfiguracija. Maksimalno iskorišćen prostor zbijenih fioka u ćetiri kolone i tri reda, dok su ivice maske sa bočnim prošrenjima, zapravo držači koji vam omogućavaju lako vađenje i instalaciju u server ormar. Na levoj ivici ispod QNAP logoa se već uobičajeno nalazi svetlosna identifikacija radnog statusa NAS uređaja i aktivnosti  pojedinih funkcija. Svaka od fioka ima svoj statusni LED indikator.  Sa zadnje strane se pristupa redundantnom  napajanju gde je svaki od dva modula snage 300W. Oni se naravno menjaju u slučaju kvara “na živo”, dok NAS radi. Tako je to u poslovnom svetu gde nema prekida u radu.
Na zadnjem delu pristupate konektorima i u tom pogledu je TS-1264U-RP krajnje konkretan, bez suvišnih ili nedostajućih konekcija, tačno ono što vam treba kako bi se pravilno povezao i brzo radio. Zato vam nudi dve 2.5 GbE LAN veze koje možete uz pomoć “trunking” opcije spojiti u jedan virtuelni sa boljim 5 GbE protokom. Tik ispod LAN konekcija se nalazi par klasičnih USB-A 2.0 portova na koje možete spojiti eksterne USB memorije i diskove, ali i periferije jer tu je i 4K HDMI port, pa ovaj NAS kada mu prikačite tastaturu i miš i uz to povežete monitor, radi kao nezavisan uređaj zahvaljujući prirodi ugrađenog procesora i dual boot operativnom sistemu. Za brzu vezu i prebacivanje podataka sa eksterne memorije, primarno služe dva brza USB-A 3.2 Gen2 porta sa protokom od 10 Gbps, svaki.
A kod smo već kod karakteristika recimo da je ovaj NAS sistem baziran na Intel procesorskoj platformi. U QNAP u su vodili računa o ceni, ali i o tome da ugrade procesorsku platformu dovoljne snage kako bi veliki broj diskova u sistemu radio bez uskih grla i usporenja. Operedelili su se za Intel Celeron N5105 verziju četvorojezgarnog procesora sa frekvencijom podešenom na 2900 MHz. Iako ova verzija Celeron čipa vuče korene od nekadašnje Intel Atom serije, u međuvremenu je postala daleko moćnija i snažnija od svojih dalekih  predaka. Raspolaže sa dovoljno snage kako bi izvuka maksimum performansi i usaglasila mogućnosti sa ostatkom karakteristika TS-1264U-RP uređaja. Dakle, nemojte brinuti može li da obezbedi adekvatan transfer i pri tome je vrlo živahan u najnovijoj verziji QTS 5.0 operativnog sistema i pratećim aplikacijama. Isto tako, nije ni preterano spor prilikom podizanja sistema, ostvarujući uobičajeno vreme za ovu klasu uređaja.