Новости из света хардвера

Новости из света хардвера

Интел је представио најновију породицу Intel Core процесора 13. генерације, коју предводи најјачи Intel Core i9-13900К . Нова породица Intel Core 13. генерације укључује шест нових откључаних десктоп процесора са максималном конфигурацијом од 24 језгра и 32 “thread-а” и радном фреквенцијом до 5,8 GHz како би обезбедили најбоље гејминг перформансе, стримовање и брзину рада у тзв “Content Creation” сценарију.

Нова генерација Intel процесора се ослања на и Intel7 процес и хибридну x86 архитектуру како би обезбедила боље перформансе система – чак и кроз најзахтевније ситуације рада као што је „multitasking“ истовремено извршавање више задатака и апликација. Сходно овом захтеву, нови Intel Core 13. генерације остварује 15% боље перформансе у “Single Core” режиму рада и до чак 41% боље перформансе у “multicore” сценарију.

Ова генерација Intel Core процесора је карактеристична по хибридној архитектури која обједињује “Performance” језгра (P-Cоrе) са удвострученим бројем “Efficient” језгара (Е-Core). Поменути вид архитектуре је испрва био проблематичан на Alder Lake моделима, све док се индустрија софтвера није упознала са предностима хетерогене архитектуре и док се нису појавили програми и игре који знају да искористе два типа присутних језгара.