5 занимљивих чињеница о Светском првенству у Катару

5 занимљивих чињеница о Светском првенству у Катару

Светско првенство у фудбалу почиње 20. новембра. Репрезентације Катара и Еквадора ц́е бити прва два тима која ц́е изаћи на терен стадиона Ал Бајт. Укупно 32 тима ц́е се такмичити за престижни трофеј, а на првенству ће бити одигране 64 утакмице у периоду од 29 дана.

У наредним редовима открићемо вам још неке занимљиве чињенице о Светском првенству у Катару.

То је прво Светско првенство у фудбалу које се одржава у зимском периоду
Светско првенство у фудбалу 2022. ц́е прекинути своју традицију и одржаће се од средине новембра до средине децембра, уместо у летњем периоду, какав је био обичај до сада. Будући да у Катару током летњих месеци температуре достижу и до 50 степени Целзијуса, било би заиста превруће за излазак напоље, а камоли бављење спортом.

Катар је прва земља на Блиском истоку која је домац́ин Светског првенства у фудбалу
Катар ће ускоро постати прва блискоисточна и трец́а азијска земља у којој се одржало Светско првенство у фудбалу. Јапан и Јужна Кореја заједно су били домац́ини 2002. године.

Тимови на првенству ће бити у прилици да замене пет играча у току једне утакмице
До сада је било правило на Светком првенству да тимови могу да направе три измене у једном мечу и још једну ако се играју продужеци. На турниру у Катару, с друге стране, тренери репрезентација имаће могућност да направе пет измена.

Жене ће по први пут судити на Светском првенству у фудбалу за мушкарце
Међу 36 изабраних судија на турниру, налазе се и 3 жене: Јошими Јамашита из Јапана, Салима Мукансанга из Руанде и Стефани Фрапарт из Француске.

Полуаутоматска технологија офсајда и гол-линије биће коришћена на Светском првенству у фудбалу 2022.
Утакмице ц́е имати полуаутоматску технологију офсајда и у гол-линије, што значи да када се играч нађе у офсајду или лопта пређе гол-линију, огласиће се одговарајући сигнал, тако да судије неће морати пуно да мозгају о томе шта се заиста десило у спорним ситуацијама. Ове технологије су иначе успешно испробане на бројним мечевима и ФИФА турнирима до сада, укључујуц́и и ФИФА арапски куп 2021. и ФИФА клупско светско првенство 2021.