СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ… Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! „Орлови“ можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ… Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! „Орлови“ можда прођу даље и жребом

Наиме, не зависи све искључиво од изабраника Драгана Стојковића Пиксија који ће морати да ослушкују шта се дешава у дуелу Камеруна и Бразила.

Познато је да се у случају истог броја бодова (то може да се деси ако Србија победи Швајцарце, а Камерун савлада Бразил) прво гледа гол-разлика у целој групи. Што се тог сегмента тиче „неукротиви лавови“ су тренутно бољи од Србије. Наша селекција после две рунде је на 3:5, а афричка репрезентација – 3:4.

То значи да Србија мора да добије Швајцарску већом разликом него што Камерун победи Бразил. Уколико „орлови“ славили са један разлике, а исто то учини и тим Ригоберта Сонга онда би даље прошли Бразил и Камерун.

У случају да Србија слави победу од два или више голова разлике, а Камерун победи са једним, онда би ми уз јужноамеричку селекцију прошли даље.

Олакшавајућа околност је та што ни Бразил није обезбедио прво место, па нема простора за неке калкулације. Титеови изабраници имају гол разилу 3:0, а Швајцарска 1:1. Ипак, сценарио да „селесао“ не буде први је мало вероватан.

Одлучују жути и црвени картони, или жреб?!

Додатна компликација настаје ако Србија и Камерун остваре победе уз исти број датих голова, а да камерунска победа буде само с један разлике (нпр. „орлови“ победе 2:0, Камерун са 2:1, или буде 3:0 за Србију, а 3:2 за Камерун).Тада би Србија и Камерун завршили прву фазу и са истим бројем бодова (четири) и са истом гол-разликом.

У том случају би одлучивао најпре број жутих и црвених картона (тзв. фер-плеј бодови; циљ је имати их што мање, а доносе их – жути картон 1, два жута картона једном играчу – 3 бода, директан црвени картон 4. жути па директан црвени картон – 5.)

Ако и по томе Србија и Камерун буду изједначени, жреб ће одлучити ко иде даље. ФИФА би га обавила, а у жребу би се нашле куглице са именима „орлова“ и „сајџија“, па која буде извучена, та би ишла у нокаут фазу Светског првенства.

Подсетимо, Србија и Швајцарска играју у петак од 20 сати, а тада ће почети и меч Бразил – Камерун. Пратите оба меча, и све друго везано за Мундијал, на спортским страницама портала „Новости“.