SKIJANJE NA KOPAONIKU SKUPLJE NEGO NA ALPIMA! Nenormalne cene zimovanja u Srbiji! Hotelski smeštaj ide i do 4.800 evra!

SKIJANJE NA KOPAONIKU SKUPLJE NEGO NA ALPIMA! Nenormalne cene zimovanja u Srbiji! Hotelski smeštaj ide i do 4.800 evra!

Najpopularnija skijališta širom Srbije objavila su nove cenovnike za zimu, a aranžmani su skuplji za oko 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Tako je sada u pojedinim hotelima na Kopaoniku zimovanje za dve odrasle osobe i dvoje dece u trajanju od sedam dana skuplje nego na Alpima u Austriji i Švajcarskoj.

Kako kažu turistički radnici, potražnja je ogromna i pored poskupljenja. U pojedinim skijalištima svi porodični aranžmani rasprodati su sve do marta.

Odmor od sedam dana za četvoročlanu porodicu na Kopaoniku, Zlatiboru ili Tari košta od najmanje 207 evra za privatni smeštaj do čak 4.800 evra za odmor u hotelu. Hotelski smeštaj je u pojedinim odmaralištima toliko skup da dostiže ili premašuje cene najpoznatijih svetskih skijališta u Švajcarskoj, Austriji i Italiji. Na sve to treba dodati i cenu ski pasa, koja za sedam dana, u zavisnosti od planine, prema sadašnjim cenama, košta od 90 do 164 evra.

Najskuplje zimovanje ove zime biće na Kopaoniku. Za šest noćenja u ovom poznatom skijaškom centru dve osobe sa decom u privatnom apartmanu treba da izdvoje od 360 do 720 evra, a za hotelski smeštaj cena ide do 4.800 evra.

Nešto povoljnije možete proći ako zimujete na Zlatiboru. Za apartman u centru Zlatibora za dve osobe treba izdvojiti od 230 do 480 evra za šest noćenja. Ukoliko se odlučite za hotelski smeštaj za dve osobe, cena aranžmana je od 690 do skoro 2.500 evra. Ali da poskupljenje ne utiče na interesovanje građana za odmor na planinama, potvrđuje Goran Karadžić, v. d. direktora JP „Stara planina – SP RESORT“. On kaže za Informer da su im aranžmani odmah po objavljivanju novih cenovnika gotovo planuli.

– Interesovanje za predstojeću zimu je već ogromno, tako da mi već imamo liste čekanja. Prvog dana kad smo objavili cenovnik, što je bilo 1. oktobra, prodati su nam svi porodični apartmani, i to do kraja marta. Uostalom smeštaju ima još malo mesta za Novu godinu i januar. Velika je potražnja za mart i početak aprila, kada idu pravi ljubitelji skijanja – kaže Karadžić.

On dodaje da se, u zavisnosti od usluge koju gost odabere, menja i cena.

– U cenu aranžmana uračunati su igraonica za decu, bazen, đakuzi, teretana, rekreacije poput bilijara, stonog tenisa i tinejdž kluba. Takođe, ove godine se nastavlja tradicija da su za decu uzrasta od četiri do 10 godina besplatni ski-škola, ski-pas i oprema za skijanje za minimalan boravak od sedam noći – napominje Karadžić.

I Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, kaže da je ova planina izuzetno popularn među turistima i ljubiteljima skijanja. „I pored ekonomske krize, očekujemo da zimska sezona bude i bolja nego prethodna, kada je u jeku sezone bilo i 30.000 gostiju. Već imamo dosta rezervacija za decembari početak januara, kada je školski raspust“, kaže Živanović.

Kako su rekli u jednom privatnom smeštaju na Tari, i oni su morali da podignu cenu u odnosu na prethodnu godinu, ali interesovanje je veliko.

– Za sada smo popunjeni za kraj decembra i početak januara, a za dalje ćemo videti. Smeštaj je morao da poskupi jer su poskupeli energenti, ali po sadašnjem interesovanju, deluje da će i ova sezona biti dobra – navodi vlasnik ovog smeštaja.