Када сагледамо време у којем јесмо имамо жељу да свету представимо живот онако како га ми видимо, али и да свет подсетимо на све оно што је заборавио. Да бисмо то остварили неопходно је да имамо истомишљенике.

Група таквих истомишљеника која види свет својим очима, која се није одрекла сопствене креативности и ведрине, покренула је новембра месеца Драмски студио Средње школе у Брусу. Још један таленат се   морао излити у културне воде нашег простора.

Из једног, назовимо га тако, успутног разговора између Ђидића и Красића, начета је мисао о различитости појединаца, о непредаји простору и времену. После дуготрајних убеђивања, договорена је борба против стереотипа, савијања главе и ћутања. Тог 15. новембра 2012. године – рођени смо. Рођена је различитост и оригиналност именована младим људима: Аљоша Ђидић, Јована Арсић, Јована Павловић, Нина Живковић, Јовиша Јанић, Оливера Гавриловић, Јована Јанић, Стефан Кнежевић.

Кренуло се у реализацију прве целовечерње драмске представе. Дуге и многобројне читаће пробе, љутње и нервоза, хладни дани и школске обавезе нису украли снагу истомишљеницима. Након седмомесечне упорности, представа Гвозден Јовановић-very cool доживела је премијеру.

Део те седмомесечне упорности, коју можемо сматрати и покретачем Драмског студија, јесу ови млади борци, неприпадници мишљења гомиле, којима су се придружили Реља Вукајловић и Лука Маринковић што су сцени дали светло и звук.

Представа је први пут изведена 15. маја 2013. године. Прво извођење пропратиле су овације ученика средње и основне школе, којима је било и намењено. Уједно, то је била и генерална проба. Требало је представу извести за грађанство нашег малог места. После добре најаве, представа је изведена 24. маја. Морамо похвалити бруску публику која је испунила салу Културног центра и јако добро прихватила рад ових младих људи. Представа је оставила велики утисак на посетиоце.

Између ове две премијере Драмски студио је учествовао 17. маја, по први пут, на Фестивалу драмског аматерског стваралаштва Расинског округа ФЕДРАРО и понео Награду за најбољу сценогарафију. Велико охрабрење на самом почетку!

Кренули смо даље, већ 31. маја представа је изведена у Александровцу. Затим гостовање у Крњеву – 21. јуна. Дошао је летњи распуст и предах од великих узбуђења.

Са новом школском годином дошла је и прва реприза представе у Брусу – 13. септембар. На првој репризи ништа мање публике, али више глумачког квалитета. Жеља за даљим радом се не умањује.

Уследило је гостовање и извођење представе у Прокупљу, 20. септембра. Било је то узвратно гостовање код наших пријатеља глумаца.

На Митровдан, 2013. године, обрадовали смо публику у Горњем Милановцу и стекли нове пријатеље. Пуно боја и звукова нас везује за ово гостовање. Много добрих људи се бринуло о нама. Ово гостовање је било потврда старе добре мисли – Добар глас далеко се чује.

Хуманитарна активност. За помоћ Миљани Миљушевић (22) из Рипња код Београда, оболелој од тешког облика тумора који је захватио бутну кост и део карлице Студио је извео представу 29.11.2013. године у Крушевцу у Белој сали КЦК. За помоћ Стефану Вукојичићу из Игроша, ученику седмог разреда, облелом од карцинома карлице, Студио је извео представу 27.12.2013. године у сали Дома културе у Брусу.

Драмски студио, по први пут, учествује на Позоришним сусретима ученика гимназија Србије које традиционално организује Прва крагујевачка гимназија, сада по XVIII пут . Позоришни сусрети одржани су од 29.3. до 6.4.2014. године. Пошто је прошао званичну селекцију, наш Драмски студио, са представом Гвозден Јовановић very cool, наступио је  30. марта у 16 сати на сцени Књажевско-српског театра у Крагујевцу. Представа је оставила одличне утиске на публику, нарочито глума Аљоше Ђидића који је маестрално изнео улогу Гвоздена Јовановића.

По завршеном извођењу представе, у вечерњим сатима, наша драмска дружина присуствовала је Округлом столу чија тема су биле позоришне представе изведене тог дана на сусретима. Наши глумци и редитељ су говорили о самој представи, доживљају ликова, компарацији са серијом по чијим мотивима је и урађен драмски текст, о условима у којима су се спремали за такмичење, о небризи за културу која је у великом успону.

На завршној свечаности, 6. априла у Крагујевцу, уручене су награде најбољима. Међу онима који су награђени били су и чланови нашег Драмског студија.

Издвајамо из саопштења жирија:

Трочлани жири је, након 7 дана и одгледаних 15 представа, имао тежак задатак, да између великог броја младих талената одлучи ко ће добити награду. Након вишесатног већања жири, који су чинили госпођица Марија Митровић,  члан ансамбла Позоришта младих у Новом Саду , господин Ненад Вулевић, глумац Књажевско-српског театра и господин Миодраг Пејковић, глумац Књажевско-српског театра, донели су следеће одлуке:

Посебне похвале: Награда за сценски покрет додељује се НИНИ ЖИВКОВИЋ за улогу Пауна Јовановића  у представи ,,Гвозден Јовановић very cool” гимназијског одељења Средње школе из Бруса.

Глумачке награде: Награда за главну мушку улогу додељује се АЉОШИ ЂИДИЋУ за улогу Гвоздена Јовановића у представи ,, Гвозден Јовановић very cool ”  гимназијског одељење Средње школе у Брусу

  Ово је друго учешће нашег студија на такмичарским смотрама са наведеном представом. На оба такмичења је награђивана што довољно говори о њеном квалитету као и о талентима ових младих људи, који је са ништа мањим жаром изводе и данас.

Новембра месеца, о нашем Другом рођендану, кренуле су читаће пробе новог драмског текста. На ред је дошла адаптација још једне комедије по сценарију Драгутина Добричанина. Давне 1960. године снимљен је телевизијски филм Заједнички стан, по мотивима овог филма, уз извесну корекцију текста, почеле су припреме за нову представу чији ће назив бити Заједничка гајба.

Режију и адаптацију сценарија и овог пута потписује, професор Љубиша Красић. Глумачку екипу чине: Аљоша Ђидић, Јована Арсић, Ђорђе Јовановић, Јована Павловић, Јовиша Јанић, Нина Живковић, Милош Лазаревић, Емилија Милосављевић и Страхиња Вукојевић. Сценографију је урадила Јасна Марковић. Глумци кажу да ће ова представа надмашити претходну.  Овај оптимизам, наравно, није без основа.

Представа је премијерно изведена 4. априла 2014. године у сали Културног центра у Брусу. Одзив публике је надмашио сва очекивања. Колико да се напомене, бруска сала има 400 места за седење, а тражило се место више и за стајање.

Прва реприза представе дата је 16. априла. Упркос лошем времену, и она је била јако добро посећена.

Од 9. до 18. маја се по осамнаести пут организује Фестивал драмског аматерског стваралаштва Расинског округа – ФЕДРАРО 2014 у Дому културе у Треботину и простору Етно куће у Жабару. На Фестивалу, у његовом такмичарском делу, наступио је  и Драмски студио Средње школе у Брусу.

У суботу, 17. маја 2014. године од 20.30 сати у Дому културе у Треботину, као представник Средње школе и града Бруса, Драмски студио је извео представу Заједничка гајба која је имала премијеру 4. априла у нашем граду. На фестивалу су освојене следеће награде:

– споредна женска улога: Јована Арсић,

– сценски шарм: Јована Павловић,

– глумачка бравура: Јовиша Јанић и

– награда за најбољу костимографију.

Хуманитарна активност. За помоћ поплављеним подручјима Студио је извео представу Заједничка гајба 5. јуна 2014. године. Представа је изведена у сарадњи са Црвеним крстом Брус.

 

                               ************

 

Нова школска 2014/2015. година довела је и нове заљубљенике у глуму нашем студију. Сада нас је више него претходних месеци. Поред већ искусних чланова – Јоване Павловић, Јоване Арсић, Нине Живковић, Страхиње Вукојевића и Емилије Милосављевић – нови су: Александра Николић, Сара Дељанин, Марко Павличевић, Ксенија Петровић, Кристина Летуница и Сузана Рилак. Иначе, сви нови чланови  су ученици првог разреда гимназије. Статус привременог члана има Павле Јовановић, ученик осмог разреда ОШ “Ј. Ј. Змај“ у Брусу. Павле ће, очекујемо то, од наредне школске године постати наш стални члан. Драмски студио је примио и нове чланове који ће се бринути о светлу и звуку током представа, а то су Никола Алексић и Алекса Кнежевић.

Због обавеза током ове школске године и припреме пријемног испита за жељене факултете, студио су напустили чланови матуранти Оливера Гавриловић, Милош Лазаревић, Ђорђе Јовановић и Јовиша Јанић.

Да рад у Драмском студију није пука рекреација и забава показује и резултат пријемног испита на Академији уметности у Новом Саду, Департмана драмских уметности. Део овог Департмана, јуна 2014. године, постао је и наш члан Аљоша Ђидић. Рад у нашем студију је, уз огроман таленат који поседује, помогао овом младом човеку да оствари свој сан.

Сезону школске 2014/2015. године студио је отворио представом Гвозден Јовановић – very cool 2 која је премијерно изведена 19. септембра у 19. сати у сали Културног центра у Брусу. Представа је била хуманитарног карактера јер је новац прикупљен од улазница био усмерен на даље лечење Стефана Вукојичића из Игроша. Уједно ово је била и опроштајна представа за већину наших глумаца. Њом су се од нас опростили Аљоша Ђидић, Милош Лазаревић и Ђорђе Јовановић.

Још један рођендан! Тог 15. новембра 2014. напунили смо две године. И наравно, како обичаји налажу, кренули са припремом нове позоришне представе. На нашем репертоару нашла се драма Александра Поповића Тамна је ноћ. Желели смо да се опробамо и у озбиљној драми. Глумачку екипу чинили су Јована Павловић, Јована Арсић, Нина Живковић, Страхиња Вукојевић и Марко Павличевић.

Ове године у прославу Савиндана укљичио се и Драмски студио. Драмским приказом Свети Сава, изведеним 28. јануара у 12. сати, у Културном центру у Брусу, подсетили смо публику на не толико знане детаље из Савиног живота. Наравно, драматизација живота српског просветитеља је изведена уз сарадњу школског хора који води Јована Милојковић, професор музичке културе. Део поставе која је извела овај приказ били су: Јована Павловић, Јована Арсић, Нина Живковић, Емилија Милосављевић, Страхиња Вукојевић, Марко Павличевић, Александра Николић, Сара Дељанин, Кристина Летуница, Ксенија Петровић, Сузана Рилак и Павле Јовановић.

После добро увежбаног текста и сталних проби, представа Тамна је ноћ, у режији Љубише Красића, премијерно је изведена 20. фебруара у 19 сати у сали Културног центра у Брусу. Иако је сала била пуна, српска публика, закључујемо сви заједно, више и концентрисаније прати комедије. Прва реприза представе изведена је 16. априла у 19 сати у сали Културног центра у Брусу.

Драмски студио Средње школе у Брусу учествовао је  на XIX Позоришним сусретима ученика гимназија Србије које традиционално организује Прва крагујевачка гимназија. Позоришни сусрети су се одржали од 17.  до 26. априла.  Драмски студио, са представом Тамна  је ноћ, наступио је 22. априла у 17 сати на сцени Књажевско-српског театра у Крагујевцу. И опет је остављен јак утисак на домаћина и присутну публику. Учвршћена су постојећа пријатељства и стечена нова.

Наравно, студио је био и део програма прославе Дана школе, 30. марта, а биће и део програма на свечаној додели диплома матурантима наше школе, 16. јуна. Ови млади људи и даље верују у оно што раде!

 

                              ************

 

Рад  Драмског студија наставља се и више и јаче и у школској 2015/2016. години. Број чланова од ове школске године је знатно већи, тако да се може извести закључак да је Студио својим досадашњим радом извршио велики утицај на млађе генерације ученика.

Студио од ове године броји 17 чланова. Наши искусни чланови и ове године су: Страхиња Вукојевић, Емилија Милосављевић, Сара Дељанин, Александра Николић, Кристина Летуница и Марко Павличевић. Уписано је 12 нових чланова! Браво! Наши нови чланови су ученици првог разреда гимназије: Павле Јовановић, Љубица Лапчевић, Исидора Џодић, Марко Павловић, Никола Јелић, Јован Чоловеић, Милан Вуковић, Анастасија Кљајић, Маријана Недељковић, Теодора Јездић и  Димитрије Вукосављевић. Као резултат оволиког броја чланова, настала је и идеја да се сви укључе у предстојећу представу. Ова идеја је наишла на сјајан пријем код ученика и родила њихову велику жељу да се докажу.

У току првог полугодишта, од октобра месеца,  одржавају се пробе за представу Балкон, чије премијерно извођење је заказано за 25. март у 19 сати у сали Културног центра у Брусу. Режију, као и до сада потписује, професор Љубиша Красић, као и адаптацију сценарија Влада Димовског нашем простору и садашњем тренутку. Избор музике је препуштен Алекси Кнежевићу, а проверени мајстор светла је Никола Алексић. На велико задовољство свих нас, у ову представу биће укључен и бруски (и наш школски!) бенд Времеплов.

И ове године Драмски студио се пријавио за учешће на XX Позоришним сусретима ученика гимназија Србије које традиционално организује Прва крагујевачка гимназија. Позоришни сусрети биће одржани од 3.  до 9. априла. Планирамо да се пријавимо и за смотру аматерског стваралаштва нашег округа Федраро (мај) и фестивал Јувента фест у Сарајеву (септембар). Ми и даље верујемо у оно што радимо!

 

                       ************

 

Школска 2016/2017. година својом најавом доноси оправдани оптимизам. У чему се он огледа? У неопадајућем интересовању за рад и чланство у Драмском студију! Ове школске године постали смо јачи за пет нових чланова – ученика првог разреда. Какво охрабрење и потврда за прави рад! Нови чланови су:  Ана Лукић, Страхиња Маринковић, Анастасија Миљојковић, Мина Неранџић и Софија Ковачевић. Наравно, свака школска година доноси нам матуранте и њихов одлазак из Драмског студија због обавеза за даље школовање. Животни циклус који се не да спутати. Али, наш студио ове године, са ученицима првог разреда и одласком матураната, броји 21 члана! Све више растемо и ширимо се.

Ове године имамо, већ, у најави два гостовања са прошлогодишњом представом Балкон. Прво гостовање је у Блацу, 25. новембра а друго ће бити средином децембра месеца у Лебану.

Наравно, кренули смо и са припремом нове представе, Азил за бескућнике или радионица мртвачких сандука Русин А.Д. Драматизоваћемо великана српске књижевности, Рада Драинца.

И ове године Драмски студио планира да се пријави за учешће на XXI Позоришним сусретима ученика гимназија Србије које традиционално организује Прва крагујевачка гимназија. Позоришни сусрети биће одржани марта или априла 2017. године. Планирамо да се пријавимо и за смотру аматерског стваралаштва нашег округа Федраро (мај) и фестивал Јувента фест у Сарајеву (септембар). Ми и даље  и више верујемо у оно што радимо!

 

************

 

 

Од Красића за Ђидића   поводом уписа Академије уметности у Новом Саду – Департман

драмских уметности

                                

Запис о једном сну

 

Има ли шта што може да нас уздигне изнад разочарења да смо као појединци немоћни? Колико смо у праву ако посустанемо у мењању света? Одговора за правдање имаћемо на милионе! Хоћемо ли бити задовољни, барем, једним?

Иако нам овакав свет краде и ограничава слободу, не може нам узети наду. Не може нам узети оно што је смо наше, што се рађа у четворозидној соби, у осами. Не може нам узети сан!

Да, не сме нам узети сан! Сан никада не смемо схватити олако. Човек је колебљив, несигуран. Често ломљив и подложан утицају вечитих сумњалица. Но, зато има пријатеље који подупиру њега и оно о чему снева. Чему тежи.

Ми јесмо његови пријатељи! Добро је било гледати његово сазревање, и ментално и глумачко. Вечити оптимиста и мајстор импровизације! Надрастао је место из ког је поникао, надрастао је нас – Драмски студио Средње школе у Брусу. Раскошан таленат и уверење да жели да живи свој сан, да жели да буде он тај који ће одлучивати, сукобили су га са преко две стотине туђих снова. Сви исти по циљу, ретко који снажан као његов. И он се остварио! Наш Гвозден Јовановић, наш Мирко Лазић Пепи  постао је део Академије уметности у Новом Саду. Департман драмских уметности је место, почетно место његових живих снова.

Желимо нашем Аљоши Ђидићу да у незаборав унесе своје почетке, свој Драмски студио. Желимо да на прави начин користи свој глумачки дар, јер да није дар не би га уочили много бољи и јачи од нас. Желимо му да српско глумачко небо буде само његов почетак!