Aplikacija koja pomaže pčelarima – pobednička ideja niškog „Hakatona“

Aplikacija koja pomaže pčelarima – pobednička ideja niškog „Hakatona“

Za najbolju ideju koja je osmišljena na ovogodišnjem 24-časovnom takmičenju u programiranju Hakaton, proglašena je aplikacija koja pomaže da pčelari dobiju obaveštenje kada se biljke prskaju pesticidima, a na ovu ideju došao je tim studenata niškog Elektronskog fakulteta. Nagrade je osvojio i tim koji je osmislio da se uz pomoć veštačke inteligencije napravi aplikacija koja preko slika prepoznaje bolesti biljaka, kao i ona koja prati dešavanja u košnicama.

Hakaton je osmišljen tako da ekipe saznaju za temu takmičenja pred sam početak, a ove godine su imali zadatak da osmisle rešenja za modernizaciju poljoprivrede. Trebalo je da osmisle aplikaciju na zadatu temu i predstave je stručnom žiriju.

Pobednik ovogodišnjeg Hakatona je tim Entuzijasti iz Niša. Njihova ideja je bila vezana za pčelarstvo. Po zakonu, kada se prskaju biljke pesticidima, vlasnici tih biljaka moraju da obaveste sve pčelare u radijusu od 5 km da se biljke prskaju. Njihova aplikacija automatizuje taj proces – navode organizatori.

Drugo mesto je osvojio tim OutOfBoozeException – njihova ideja je da se pomoću veštačke inteligencije napravi aplikacija koja bi preko fotografija omogućila da se prepoznaju bolesti biljaka, a uz to da predlog kako da se one leče.

Ekipa SM4RT je trećeplasirana i njihovo rešenje je da se prate dešavanja u košnicama, a da te podatke koriste pčelari kako bi ih što kvalitetnije gajili.

Za prva tri tima su bile obezbeđene vredne nagrade, o žiri su činili Nenad Jovanović iz BetterCollective-a, Nenad Mitić iz Nignite-a i Stefan Đokić iz TakeCare-a.

Šesti Hakaton je održan prošlog vikenda na niškom Elektronskom fakultetu, a učestvovalo je 8 timova sa po 4 člana. Oni su tokom takmičenja imali i predavanja – „Full Stack Development“ kompanije Better Collective, zatim „Hacking the Hackathon“ kompanije Nignite, a poslednje je držao Stefan Đokić na temu „Brate, aj pravimo biznis?“.

Programersko takmičenje organizuje Studentski Inovacioni centar Elektronskog fakulteta u Nišu, u kojoj kažu da im je cilj da doprinesu usavršavanju studenata i popularizaciji inženjerske struke.