Do 2026. godine, trećina PC tržišta će koristiti ARM procesore

Do 2026. godine, trećina PC tržišta će koristiti ARM procesore

ARM se sprema da dramatično poveća svoje prisustvo na PC i server tržištu. Brzi prelazak Apple računara na platformu koja se bazira na ARM arhitekturi, pokazao je industriji koliko takva tranzicija zahteva malo vremena ukoliko je pravilno projektovana. Analitičari iz kompanije Canalis veruju da ARM arhitektura napreduje toliko brzo da će SoC rešenja koja pokreće ARM, zauzeti značajan udeo na tržištu personalnih računara i čak polovinu tržišta “cloud” servera za period od samo četiri godine. Međutim, nisu svi tako optimistični u ovom delu industrije.

„Do 2026. godine, a ne 2050. već 2026. praktično za četiri godine od ovog trenutka, polovina procesora koja opslužuje razno-razne internet servise će biti zasnovana na ARM-u, a pored toga 30% personalnih računara će biti zasnovano na ARM-u“, rekao je Stiv Brazier, predsednik i izvršni direktor kompanije za istraživanje tržišta Canalis, a kako izveštava DigiTimes. „U pitanju je događaj koji će promeniti industriju, a u ovom trenutku mislim da jednostavno nije shvaćen dovoljno ozbiljno.”

30% računara do 2026. na ARM arhitekturi

Arm već kontroliše značajan deo tržišta računara. Skoro 100% računara koje Apple prodaje bazirano je na M-seriji SoC procesora i ARM arhitekturi, a u trećem kvartalu 2022. kontrolisao je 13.5% PC tržišta prema podacima IDC-a. Štaviše, Apple je povećao isporuku sa 7 miliona Mac računara u trećem kvartalu 2021. na 10 miliona sistema u trećem kvartalu 2022. godine i to pored globalnog pogoršanja potražnje, što je priličan uspeh ako imate u vidu da je u istom periodu zabeležen pad prodaje na klasičnim PC sistemima koji koriste Intel i AMD x86 procesore. Istovremeno, ARM SoC procesori pokreću i tržište jeftinih Chromebook računara, pa ne treba zanemariti ni taj deo tržišta, vrlo bitan za ekspanziju ARM procesora na platežno slabijim tržištima. Iako takvi sistemi nisu baš popularni, gotovo sa velikom dozom sigurnosti se može pretpostaviti  da je ARM prodao najmanje 15% PC uređaja ove vrste u trećem tromesečju tekuće godine.

Prema Dean McCarron-u iz kompanije Mercury Research, ova pretpostavka je suviše optimistična. On procenjuje da je u trećem tromesečju 2022. ARM isporučio 13.1% PC procesora, u odnosu na 9.4% u Q2 2022. Treba napomenuti da dok IDC broji prodate računare, Mercury Research računa isključivo prodate CPU i GPU čipove, koji bi pak mogli biti prodati u ovom ili sledećem kvartalu. S obzirom na korekciju inventara kod proizvođača računara i povećanje prodaje Apple-ovih računara, razumno je da je udeo prodatih x86 procesora opao u trećem kvartalu. U svakom slučaju, udeo ARM procesora raste zbog Apple i Chromebook računara.

Još bolja situacija po ARM se predviđa na tržištu servera gde se smatra da će preuzeti čak polovinu postojećeg tržišta, a što bi bio ozbiljan udarac na Intel i AMD. Ipak, ova dva vodeća proizvođača centralnih procesora za PC i server tržište, neće tako lako prepustiti svoj deo profita kompaniji ARM, sigurno ne bez teške borbe.  AMD je spreman da pusti svoj najnoviji Bergamo procesor sa 128 jezgara zasnovan na Zen 4c mikroarhitekturi, optimizovanoj za rad u “cloud” okruženju i Hyperscalers metodama proračuna. Intel, s druge strane, ugrađuje gomilu akceleratora specijalne namene u svoj 60-jezgarni Sapphire Rapids CPU kako bi zadovoljio specifične potrebe korporativnih i “hyperscale” kupaca.
Međutim, nisu svima potrebni serveri zasnovani na ARM-u. Preduzeća koja koriste desetine hiljada servera verovatno neće usvojiti ARM tako brzo, pošto koriste aplikacije razvijene za x86, a prednosti ARM rešenja za njih nisu očigledne. Stoga, Brazier veruje da će “cloud” serveri biti primarno tržište na koje će se SoC bazirani na ARM procesori u početku fokusirati u svojoj strategiji ekspanizije. On veruje da su prednosti ARM rešenja na ovom tržištu toliko značajne da će arhitekturu koristiti 50% svih “cloud” server sistema.

Kako troškovi rada računara u “cloud” okruženju rastu, dizajniranje visoko prilagođenih SoC procesora za specifične aplikacije imaju sve više smisla i CPU jezgra zasnovana na ARM arhitekturi mogu se prilagoditi tako da zadovolje zahteve veoma specifičnih aplikacija. Štaviše, SoC procesori su po definiciji dizajnirani imajući na umu posebne zahteve i specifične potrebe.

U stvari, čak i Intel priznaje da posebno prilagođeni čipovi imaju mnogo više smisla za “cloud” servere, zbog čega je voljan da proizvodi i ARM- i x86-bazirane SoC procesore za svoje kupce kao deo IDM 2.0 strategije!