Успон на Арарат посвећен Средњој школи Брус

Успон на Арарат посвећен Средњој школи Брус

Иван Тошев, ученик треће године наше школе, члан Горске службе спасавања Србије и Алпинистичког одсека ПСД „Јастребац“ је у саставу осмочлане експедиције извео успон турно скијама на врх Арарат (5165 mnv) а затим се скијама спустио са овог снежног горостаса. Експедиција је трајала 8 дана у периоду од 27.03.2024. до 04.04.2024. год. (6 дана успон + 2 дана долазак и одлазак) а финални успон и спуст скијама је изведен 01.04.2024. Свој подвиг Иван посвећује Средњој школи Брус у којој је пар дана пре тога обележен Дан школе.

Овај успон на 5165 mnv чини јединственим отежавајућа околност да је изведен турно скијама са постављањем само једног кампа (базног) на висини од 2778 mnv a ne na 3400 mnv како је било планирано и без постављања другог планираног кампа (висинског) на 4300 mnv. Наиме, коњи који су носили шаторе и храну нису могли да се пењу због временских услова и снега на већу висину од 2800 мнв. Немогућност постављања кампова на већим висинама је знатно отежавало аклиматизацију и успон учинило веома напорним чему је допринео и веома јак ветар који је дувао неколико дана.

Чланови експедиције: Марија Секуловић, Душан Јовановић, Милан Стојановић, Ненад Трипковић, Марко Миладиновић, Павле Ђорђевић, Иван Тошев и Немања Васиљковић.

Три члана експедиције: Иван Тошев, Павле Ђорђевић и Немања Васиљковић су цео успон извели са турно скијама (на скијама или су их носили) и сва тројица су се успешно спустили скијама са врха.

Арарат (тур. Ağrı Dağı; јерм. Արարատ; перс. آرارات; хебр. אררט) је највиши врх у савременој Турској, снегом покривена успавана вулканска купа висока 5165 m која се налази на североистоку Турске, 16 km западно од Ирана и 32 km јужно од Јерменије. У Књизи постања ова планина се означава као место где се насукала Нојева барка после потопа . . .